pondelok 28. mája 2012

Kde všade vás TEDx môže zasiahnuť?


Moje očakávania z TEDx boli, že to zasiahne moje mozgové bunky a myseľ rôznorodou tematikou, ktorú mi jeden deň v Bratislave priniesol. Keď som tam ale prišla a zažila si to na vlastnej koži, tak som zistila, že zásah je oveľa širší. TEDx Bratislava 2012   poznačil moju myseľ, moje mozgové bunky, moju dušu a hlavne moje srdce. 
Ako? ... celkom jednoducho - nájdete v týchto 10 vetách.

1. Stretla som známych aj neznámych ľudí a zažila pocit, keď vás niekto osloví len tak slovami: „Ahoj, ja som ten a ten, vidím, že ťa zaujíma to a to, porozprávame sa?“ :)

2. Videla som, nie len zahraničných, ale hlavne slovenských ľudí zapálených pre zaujímavé témy života, o ktorých bežne ani len nerozmýšľam.
Ak chcete niečo vyskúšať, niečo crazy a úplne nové a zažiť množstvo nových zážitkov, vyhraďte si na to presne 30 dní. Za 30 dní dokázal Matt Cutts vyliezť na Kilimandžáro a napísať román. 

Peter Káčer, riaditeľ nadácie TA3, nie je ako bežný človek, je oveľa lepší - nikdy svoje sny nevzdal a šiel za nimi aj napriek mnohým prekážkam. Takých, ako on, je málo z nás. Patrí k tým, ktorí sa nezľaknú a splnia si niekoľko zo svojich snov. 

3. Dozvedela som sa odpovede na otázky, ktoré si už dávno v duchu kladiem. 
Keď odtrhnete švábovi nohu, tak mu dorastie :) + Greg Gage a skvelé info navyše .. 

Na čo je dobré CAPTCHA, keď vám len žerie nervy? Odpoveď: Nie je to bezúčelové. Ak máte 30 - 50 rokov starú a zožltnutú knihu, ktorej slová pri skenovaní nie je žiadna dnešná technológia schopná rozlíšiť, my všetci tie slová takto postupne rozlúštime. :)

Ako prinútiť robiť niekoľko miliónov ľudí dobrú vec zadarmo? Odoveďou je video od Louis von Ahn a Duolingo

4. Zasmiala som sa (ja ako študent) pri niektorých rečníkoch,  tak ako som sa dlho nenasmiala (a v škole už vôbec nie).
Aké je prepojenie - internetové mémy a duševné vlastníctvo? "Každý vie, že to má nejaký copyright, ale srať im na to." Samo Trnka A čo dnes priniesla read-write kultúra? Dve veci, jednu zlú – konšpiračné teórie, a jednu skvelú – (vtipy) internetové mémy, ktoré ani nevieme ako a prečo sa šíria tak neskutočnou rýchlosťou. 

Ekonóm Juraj Karpiš, nám porozprával niekoľko skvelých minút o free diving, namiesto toho, aby rečnil o kríze eurozóny – bolo to skvelé. 
  
5. Získať pocit, že keď niečo chcem, dá sa naozaj všetko. 
Dnes 16-ročný chalan, Jaroslav Dodok, má toho kopec za sebou, minimálne to, že v 13-tich rokoch sa stal redaktorom v jedných nemenovaných regionálnych novinách - čím dokázal, že vek nie je vôbec dôležitý. 

Poznáte tzv. Dobrý trh v BA? 
Organizuje ho jedna veľmi milá a charizmatická holandská fotografka Illah van Oijen, ktorá od roku 2005 žije na Slovensku a ukázala mnohým Slovákom, ako treba robiť veci - jednoducho s láskou. 

6. Zažila som v hlavnom meste Slovenska multilingvistickosť, ktorá ma neskutočne teší. 
Slovenskí + zahraniční rečníci, slovenskí + zahraniční účastníci a v skvelej nálade pod jednou strechou Heineken Tower Stage. 

7. Vstávala som ráno o 6:00 a íšla spať o 5:00 s pocitom, že som stále nabitá množstvom energie.
Išla som z Trnavy do Bratislavy a priamo odtiaľ o druhej ráno do rodného mesta Žiar nad Hronom stále plná energie a skvelých pocitov z TEDxu. :) Dokáže ma vyčerpať aj dvojhodinovka prednášky na VŠ, ale doslova 24hodinový TEDx nie! 

Keďže sa nedá podeliť so všetkým, čo ten deň priniesol, neostáva mi nič iné, len vám to vrelo odporučiť, aby ste si to aj vy budúci rok zažili na vlastnej koži. Vypichla som to, čo mňa najviac oslovilo a čo, dúfam, presvedčí aj vás. Avšak všetci a všetko bolo naozaj skvelé.

Posledné tri vety, ktoré vystihujú celú desiatku pocitov z tohtoročného TEDx Bratislava 2012, sú: 
8. Výborné a motivujúce. 
9. Neopísateľné (v dobrom).
10. A teším sa na rok 2013.

1 komentár: