piatok 30. marca 2012

Keď všetko ide dole vodou, vy ostaňte nad hladinou

Poznáte to "dnes bol deň blbec" .. alebo .. "dnes bol týždeň, či mesiac blbec". Niekedy sa vám darí, inokedy zas nie. Otázkou však je, ako ostať nad vodou, keď sa všetko okolo vás potápa. Odpovedí je viacero, no určite to nie je "vysrať sa na to" a potopiť sa tiež!

Keď človek nič nerobí, nemá ho ani čo sklamať. Čím toho robíte viac a ešte aj z nezištných dôvodov a vlastného vnútorného presvedčenia, tým viac potrebujete byť motivovaný, minimálne malým úspechom, poschvalou, či uznaním za vašu snahu.

Niekedy však miesto toho dostanete len poriadny zdrb, neúspech a motivácia sa ani spolu so skvelými výsledkami nedostavila. Naopak si predstavte, čo ak sa vám niečo podarí, alebo vás niekto pochváli a vy to ani nečakáte. Zdvihne vám to sebavedomie, možno si automaticky poviete, tak teraz si zaslúžim koláč, alebo aspoň dva dni oddychu a vo svojom snažení na pár chvíľ poľavíte a možno aj spohodlnniete.

Čo je teda horšie, keď sa vám darí a chvália vás, alebo keď sa všetko rúca a vy upadáte do smútku, že neprišiel očakávaný výsledok? 
Povedala by som, že ani jedno nie je zlé, vždy je to skvelé, dokonca neúspech je častokrát lepší ako úspech samotný. Neúspech: Vy sami si poviete, urobil som pre to všetko čo sa dalo, snažil som sa a ste na seba hrdý. Nejdete síce na koláč, ani si nedáte deň voľna, ale zapnete mozgové závity a budete sa snažiť, aby ste smútok a neúspech premenili na radosť z inej veci. Takej, ktorá sa pre zmenu môže vydariť.

Nič nie je také čierne, ako vyzrá. Dokonca v mnohých krajinách (minimálne v jednej) sa nevesta vydáva v čiernych šatách a v bielych sa chodí na pohreb. Takže nejde o to, že teraz sa všetko pokazilo, ide o vašu spokojnosť a vnútornú motiváciu. Moju častokrát nakopne maličkosť (zmena farebných šnúrok v teniskách). Preto si s každým neúspechom a zdrbaním budujem väčšiu a väčšiu imunitu pre ďalšie sklamanie v reálnom živote. Vždy príde, o to sa nebojte!  Záleží len na tom, ako sa k nemu postavíte (budem sa ľutovať a plakať, alebo sa odrazím od dna a vyskočím ešte vyššie :)) ..

Veľa šťastia!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára